De meesten van ons hebben weleens uitleg gehad over een goede zithouding op je bureaustoel. Toch ben je zeker niet alleen als je vaak onderuitgezakt zit of naar voren hangt. Oefentherapeut Cesar Heleen Boelens pleit toch om dit te veranderen. Waarom? Dat lees je in dit blog.
Ontstaan van slechte zithouding
Dat we lichamelijke klachten ontwikkelen door onze kantoorbanen is bekend. Toch zijn we ons vaak niet bewust hoe ze ontstaan. Heleen Boelens legt uit: “Wat mij in mijn praktijk als oefentherapeut het meest opvalt, is dat veel werkplekken heel goed zijn.
Alleen werknemers gebruiken ze vaak niet juist. Als mensen zijn we redelijk lui, dus we hebben niet zo’n zin om een bureaustoel goed in te stellen. Hierdoor wringen we ons lichaam in bochten achter je werkplek. Dit veroorzaakt vaak lichamelijke klachten – zoals nek-, schouder-, rug- en armklachten.”
Op zoek naar verstelbare bureaustoelen? Ontdek hier onze 4 beste ergonomische bureaustoelen.
Gevolgen van slecht zitten
Waarom is verkeerd zitten eigenlijk zo’n probleem? Als je lang in een verkeerde – of dezelfde – houding zit, verkrampen je spieren en raken ze overbelast, krijg je problemen met je doorbloeding en krijg je extra druk op je tussenwervelschijven.
Heleen: “Een slechte houding en gebrek aan afwisseling zorgen voor veel problemen. Daarbij zorgt stress ook voor klachten – je gaat daardoor namelijk hoog in je adem zitten, je schouders optrekken en verkrampen. Dan is het extra belangrijk dat je dit allemaal even losloopt door een lunchwandeling of tripje naar de koffieautomaat.”
Bureaustoel instellen: zo doe je dat goed
Oké, we moeten dus drie dingen oplossen: de zithouding, de afwisseling en de stress. Laten we beginnen bij de goede zithouding.
Heleen: “Het allerbelangrijkste is dat je jouw rugleuning goed instelt en daadwerkelijk gebruikt. Naar voren zitten en onderuitzakken is enorm slecht voor je lichaam. Op de tweede plek komt recht voor je beeldscherm zitten. Als je er schuin voor zit krijg je snel nekklachten.”
Meer weten? Lees dan deze blog met een zitinstructie of kijk de video hieronder. 👇
Zo zorg je voor meer beweging op kantoor
Dan moeten we wat doen aan de afwisseling. Welke tips heeft Heleen hiervoor? “Idealiter heeft iedereen een zit sta bureau waarbij je zitten en staan om het half uur afwisselt.
Daarbij raad ik aan om staand te vergaderen, in de kantine ruimte te bieden voor beweging met bijvoorbeeld een voetbaltafel en om elke lunch te wandelen.
Wat ook erg helpt bij het zitten, is om zitballen aan te bieden. Door de ronde vorm ga je altijd een beetje wiebelen. Hierdoor blijf je bewegen, wat ook zorgt voor een goede zithouding.”
Zo verminder je stress op je werk
Omdat veel mensen stress op het werk hebben, helpt Heleen hen ook als psychosomatisch therapeut. Zo kan ze mensen hierbij helpen. Haar tips: “Pauzes nemen tijdens je werkdag is heel belangrijk. Zo kom je weer even tot rust. Daarbij is het belangrijk om om hulp te vragen. Dit vinden mensen vaak lastig.
Ook hoef je niet alles op je schouders te nemen – letterlijk en figuurlijk – je kan veel dingen ook bij de ander laten. Natuurlijk ga ik in individuele gesprekken veel dieper met mensen.
Maar dit zijn alvast wat handvatten. Voor alles geldt dat de leiding van een bedrijf het voorbeeld moet geven. Dan vergroot je de kans dat je een gezondere werksfeer creëert.”
Over oefentherapeut Heleen Boelens
Heleen Boelens is de oprichter van Houding & Beweging Praktijk voor Oefentherapie Cesar. “In 1992 begon ik als houding- en bewegingstherapeut. In ’t kort focus ik me op hoe je jouw lichaam op een gezonde en efficiënte manier gebruikt.
In mijn praktijk kwam ik veel mensen met werkgerelateerde klachten tegen. Daarom ben ik me hierin gaan verdiepen en heb ik er ook opleidingen over gevolgd.” Inmiddels is Heleen naast oefentherapeut ook psychosomatisch en slaapoefentherapeut.